lördag, december 02, 2006

Mental feber

Så har då klimatfrågan lämnat oss. Mobbingen fick ett par dagar också innan vi idag är tillbaka med Juha, Stegö Chiló och Toppen-killen Fredrik Sträng.


Men vadå? Det hände ju inget. Inga katastrofer den här veckan. Och det är ju rätt skönt att slippa kylan.


Cancer.


Efter att i 30 år dragit ner rök i lungorna inträffar katastrofen. "Du har max 6 månader kvar."


En sak jag inte förstår, och någon får gärna upplysa mig, varför frikopplas klimatfrågan av många från ekonomin?


Herregud! Vi vill väl inte ha någon planekonomi? Tillväxt! Världens befolkning ökar, vi kan bara försörja alla om vi hela tiden har en ökad tillväxt.

Varför är det inte ok att gå break-even? Planekonomi - är det enda alternativet? Hur hjälper ett företag, som exempelvis coca-colas, årliga ökade vinster till att försörja Sudans befolkning?

Köp en ny ipod. Köp en ny platt-tv till jul. Köp en DraughtMaster... Köp en, köp en, köp en..

Den gamla ipoden och tv'n? Vi bor i Sverige. Den lämnar vi in för återvinning sorterar snyggt ner bland "elartiklar".

Känner du mannen som sitter och pillar isär din gamla tv? Vad gör han med alla små delar sen?

Precis som Stenaline som valde att skrota sina gamla fartyg på billigaste möjliga sätt. Med garantier om att det gick miljövänligt till. Bhavnagar, Indien.





Fartyget körs rakt upp på land. Där, i vattenbrynet, monteras det sedan isär. Om det är så miljövänligt - varför kör vi inte upp fartygen på stränderna här och plockar isär dom?


Det är mer lönsamt för företaget att köra båten hela vägen från Norden till Indien än att låta de specialiserade företag som finns i Europa plocka isär på ett miljövänligt sätt.
Det du inte ser och vet mår du inte dåligt av.


För något decenium sedan blossade en debatt upp om våra spannmål.

Människor runt om i världen svälter, och vi bränner upp våran skörd!


En av världens absolut rikaste länder, USA, skänker årligen enorma mängder spannmål till u-länderna. Den amerikanska befolkningen (och säkert många andra också) applåderar.


Spannmålet de skänker duger bara att äta. Det går inte att använda till utsäde.
Spannmålet de skänker har den amerikanska staten köpt av sina inhemska bönder som med hjälp av gödningsmedel och besprutning får ut enorma skördar - som de inte kan sälja. Annat än till staten.
Spannmålet de skänker kommer i säckar med USA-loga på och är gratis.


Om du har att välja på att köpa en säck säd av en inhemsk bonde eller att en säck säd från USA gratis, vad väljer DU?


Vi låser med våran givmildhet upp u-länderna i ett beroendeförhållande. Dom klarar sig inte utan våran massproducerade säd. Och de västerländska bönderna kan fortsätta överproducera med hjälp av kemi så länge de får säden såld.

Vad har det här med miljöfrågor att göra?

Bortsett från att kemin man använder i västerländerna för de överdimensionerade skördarna är miljöbelastningar?
Fattiga länder behöver en fungerande ekonomi för att kunna skapa förutsättningar för att miljöfrågor ska kunna få ta plats. En fungerande ekonomi bygger en hel del på att landet kan försörja sig själv. Att det finns infrastruktur. Möjlighet till utbildning. Så länge säckarna med säden kommer hjälper vi genom att skjälpa. Vi dövar genom att skänka. Eller så vet vi inte bättre.

Vi bränner fossila bränslen som får CO2-halten i atmosfären att stiga skyhögt.

Men vänta nu... Halterna har varit lika och till och med ännu högre tidigare i jordens historia!

Just det. Skillnaden ligger inte i den totala halten utan i den hastighet som ökningen nu sker.
Förutom att hastiga förändringar i atmosfären kan innebära extremt väder, kan det också innebära att biosfären (allt som lever) inte hinner med. I exempelvis en öken lever redan nu många arter precis på gränsen för vad som är möjligt. Ett par grader varmare kan alltså innebära att deras livsmiljö förflyttat sig - kanske norrut. Fåglar och tillräckligt stora djur kan flytta sig. Men vad ska det leva av - specialiserade som de kanske är, på en art som föda? En växt har ju som bekant lite svårt att springa efter. Och för resten - vad händer med älgarna när elefanterna flyttar hit?

Jag skulle kunna fortsätta och fortsätta och fortsätta, nu när min insomnia resulterar i ett febrigt engagemang. Men det ska jag inte. Jag inser att denna post redan blivit för lång. Tack till den som orkat läsa från början till slut. Det ska aldrig hända igen. Amen.

5 kommentarer:

Catherine sa...

det är sånt här som inte skänker mig något brinnande engagemang utan bara en uppgiven känsla av att jag vill lägga mig ner och dö nu och jag inser hur rädd jag varit för verkligheten i hela mitt liv och att jag vill att allt ska vara på bästa sätt och att alla ska tänka på bästa sätt och att mamma inte kan klappa på mig och lova mig att det ordnar sig och jag inser också plötsligt att min son är så rädd för allt och förstår vem det kommer ifrån. Amen.

I stort sett menlös sa...

Usch förlåt. Nu fick jag ju jättedåligt samvete. Det var inte riktigt meningen att låta som en domedagsprofet. Fast det gjorde jag säkert.

Catherine sa...

näää du ska inte ha dåligt samvete över miljömisshandeln. Du viker ju ihop dina mjölkpaket ;)

nämen alltså jag klagade faktiskt inte på dig! Jag blir imponerad av att du vet så mycket om det här, jag vet typ inte ett skit.

superkryp sa...

Här viker jag ihop alla mjölkpaket... även redan slängda (kvar i lgh alltså).

I stort sett menlös sa...

Det är ju det som är så bra. Att vi kan påverka, om det så bara är genom att återvinna mjölkförpackningar.
Och ju mer man vet, desto fler möjligheter har man att påverka. Det är okunskapen som är den största boven. Många vill nog vara mer medvetna än de är. Och då kanske jag kan påverka till att fler får veta mer, om än bara ytte-pytte lite mer.